Er is iets vreemds aan de hand met het kanaal van Corbulo, een Romeins kanaal in Zuid-Holland. Er zit een bocht in, terwijl een kanaal meestal recht is. Op de Zonnewijzer en de Tandem in Leidschendam vroegen we leerlingen van groep 7 een antwoord te bedenken en laten zien op de vraag: Waarom zit er een bocht in het kanaal van Corbulo?
In de eerste workshop bespreken we de achtergrond: Romeinen in de 1e eeuw na Christus in Nederland. Hoe zag Nederland eruit in die tijd?
Waar was land, waar water, hoe liepen rivieren, wat voor soort grond was er? Waar hadden de Romeinen een kanaal tussen Rijn en Maas voor nodig?
Gek genoeg zit er een bocht in dat kanaal. Daar heeft de wetenschap nog geen verklaring voor. De klas heeft ideeën:
“Het was een fopweg voor de piraten.”
“De ene begon hier en de ander begon daar en ze misten elkaar net.”
“Van die steunpaaltjes om het kanaal recht te maken waren op, dus gingen ze schuin graven.”
“Ze dachten tactisch. Het was om dat de schepen van de vijand daar de bocht niet konden maken. De eigen schepen zijn kleiner.”
De leerlingen brainstormden en maakten tekeningen van hun ideeën. Daarna brachten ze hun antwoorden in beeld met prachtige maquettes en een uitgebreide tentoonstelling.
De bocht van Corbulo was een project met archeologie, aardrijkskunde en beeldende vorming, voor ZHAAP, Zuid-Hollandse Archeologie en Aardkunde voor het Publiek. We voerden het uit in samenwerking met Ellen Bavinck, de Cultuurjuf.